2013. február 27., szerda

A 6 óránál kevesebb alvás rossz!

sleeping.jpg

Nemrég olvastam az interneten (forrás: BBC News), hogy a kevés alvás a szervezetet teljes mértékben tönkreteszi. Az angol kutatók szerint a 6 óránál kevesebb alvás, nemcsak a szervezetünkre van negativ hatással, hanem pszichikai mivoltunkra is!

A kutatások eredményeinek köszönhetően kiderült, hogy azok az emberek, akik min. egy hétig kevesebb ideig alszanak, mint 6 óra hossza, azoknak a vérsejtjeiknek az akivitásában történnek változások!
A kutatók szerint igazi bizonyítékot találtak arra, hogy a 6 óránál kevesebb alvás egészségkárosító hatással bír: a szívrohamtól kezdve, a cukorbetegségen keresztül, egészen az elhízásig és a rosszabb koncentrálóképességig kialakulhatnak betegségek.

Azonban, azt, hogy mi okozza ezeket a 'tüneteket' nem igazán tudták megmondani, tehát azt, hogy a kevés alvás a szervezetben milyen folyamatokat indít el, melyek ezen betegségek kialakulásához vezetnek, ezért az angol University of Surrey-ben kutatásokat végeztek. Ebbe a kutatásba 26 embert vontak be, akiket egy héten kersztül hagytak 10 órát vagy annál többet aludni, majd az azután következő héten kevesebb mint 6 órát aludhattak az alanyok, akiken vérvizsgálatot hajtottak végre!

Arra a következtetésre jutottak, hogy a kevés alvás a sejtek aktivitását változtatja meg, mely ahhoz vezet, hogy a szervezet több proteint termel, mint kellene - ezáltal a szervezet kémiai rendszereit felborítva.
th2.jpg 
Ráadásul, az alacsony alvásmennyiségnek köszönhetően, a szervezet számára egyes fontos funkciók is elmaradnak (pl.: a sejtek regenerálódása), a pszichikai hatása pedig nagyobb feszültséget és a környezeti hatások nehezebb elviselését okozza, nem beszélve arról, hogy az immunrendszer is legyengül.

A kutatás vezetője, azt nyilatkozta, hogy sajnos lehet, hogy nagyon sok embernek ilyen, vagy netalántán nagyobb alvásmegvonásban van részük, a rohanó életmódnak köszönhetően. Sajnos a folyamatos alvásmegvonás degeneratív betegségek kialakuásához vezethet, ezt el kellene kerülni!

A University of Cambridge professzora hozzátette, hogy a kutatás nagyon érdekes eredményekkel zárult! Szerinte ez tisztán megmutatja, hogy milyen negatív hatásokkal járhat, ha nem alszunk eleget! Véleménye szerint ugyanakkor az is elég érdekes, hogy ma az emberek egyre inkább arra törekszenek, - akár drogokkal, gyógyszerekkel vagy energiaitalokkal - hogy minél kevesebb alvással a legtöbbet hozzák ki magukból, ezért a gyógyszerkutatók számára elsődleges, hogy ezeket a mellékhatásokat, melyek az alvásmegvonással járnak, próbálják meg kezelni.
th.jpg
Hozzátette: 'Lehet, hogy fogunk rá valamilyen megoldást találni, de szerintem az alvás nagyon fontos része az életünknek, mivel így regenerálódnak a sejtek!'
th3.jpg 
Forrás: http://index.hu/bloghu/whatismyopinion/2013/02/26/6_ora_alvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése