2013. február 21., csütörtök

Takarítsunk környezetbarát módon!

Miért is jó nekünk, ha öko módon takarítunk? 

 A kép forrása: Apple Eco-Cleaning
 
Erre számos indokunk lehet:

1) először is a természetes anyagok olcsóbbak, mint a boltokban kapható tisztító szerek, persze egy két helyen pl. százforintos boltokban kaphatóak alacsony áron termékek, de meg kell hagyni tisztító hatásuk már közel sem olyan kedvező, mint az áruk.

2) indok lehet még, hogy óvhatjuk környezetünket, ha például nem olyan felmosóvizet borítunk ki, ami után még a fű sem nő ki. :)

3) végül, de nem utolsó sorban egészségünkre is vigyázhatunk, ha nem vesszük körül magunkat mindenféle mesterséges vegyszerrel, amelyek allergiás reakciókat is kiválthatnak és hatóanyaguk többségéről sejtésünk sincs. Mert ugyan mondja már meg valaki, hogy mi az a: Methylisothiazolinone, amit egy univerzális tisztító szer összetevői között olvasok. Rákerestem google-ben és a következő megfogalmazást találtam a Krémmánia (kremmania.hu)  kozmetikai oldalon: A Methylisothiazolinone, egy viszonylag irritáló hatású tartósítószer, melyet ma már leginkább csak lemosható termékekben használnak. Aha! Szóval irritáló hatású, magyarán, ha kisgyerek van a lakásban nem ajánlatos ezzel a készítménnyel felmosni. De ami a legmegdöbbentőbb, hogy ezt egy kozmetikai oldalon találtam, ahol a krémek összetevőit tárgyalják, szóval amivel a padlót mossuk, azt rákenhetjük a bőrünkre is??? Azt hiszem ez egy kicsit meredek… na de erre majd visszatérünk a zöld kozmetikumoknál.

Ám honnan tudjuk, hogy melyek azok az anyagok, amelyek a környezetre és egészségünkre sem ártalmasak? És ha tudjuk, hogy melyek azok, akkor honnan szerezhetjük be őket? Igazából e nehéznek tűnő kérdésre nagyon egyszerű a válasz, nézzük meg mit használtak nagyszüleink! Ha megkérdezzük őket a témában csupa olyan dolgot fognak említeni, amelyek általában fellelhetőek otthonainkban és olyan természetes és nem mérgező  anyagok, amelyeket a mindennapokban is használunk. És bizony ezek a termékek tökéletesen helyettesítik a vegyi anyagokkal telített tisztítószereket. Akkor nézzünk meg párat ezek közül és vizsgáljuk meg mire lehetnek jók:

Citromlé:  Mikrohullámú sütő tisztítására kifejezetten alkalmas. Több helyen is láttam már, hogy egy tálka citromleves vizet (vagy ecetes vizet)  forraltak a mikróban addig, amíg az el nem párolgott, prímán feloldja a szennyeződéseket és utána már könnyen kitörölhető a belseje.

Ecet: Nagyon jó vízkő oldó, emellett gátolja a penészedést is. A hűtőszekrény belsejét ecetes ronggyal áttörölgetve megakadályozhatjuk annak  bepenészedését.
Én személy szerint a vízforralókban lerakódott vízkövet tisztítom vele,  körülbelül 3 dl vízbe 1-2 kávéskanál ecetet teszek majd beleöntöm a forralóba és felforralom. A vízkőnek nyoma sem marad!
De hallottam már arról is, hogy ablaktisztításra is alkalmas. Fél liter vízhez fél deci 20%-os ecetet adjunk, ezt öntsük egy szórófejes palackba és ezzel tisztítsuk meg az ablakokat, majd újságpapírral töröljük át az üvegfelületet, nemcsak tiszta és fényes lesz az ablak, de még a rovarokat is távol tartja.

Szódabikarbóna: szagtalanításra, súrolásra, duguláselhárításra kiváló szer.
Az eldugult lefolyóba 2-3 evőkanál szódabikarbónát, majd 1 dl ecetet öntsünk, majd dugaszoljuk el a lefolyó és  lehetőleg a túlfolyó nyílását is, mikor abbamarad a sistergő, maró hang engedjünk forró vizet a lefolyóba és ezzel öblítsük át a rendszert.
A szódabikarbóna kiváló súrolószer enyhén vizes-szódabikarbónás ronggyal, vagy kefével tökéletesen eltávolítható vele a kádban vagy mosdóban lerakódott szappanmaradvány, de kiválóan lehet tisztítani a tűzhelyet is vele. Ha odaégettünk valamit a tűzhelyen, öntsünk rá vizet és 1 evőkanálnyi szódabikarbónát, és áztassuk egy éjszakán át. majd töröljük le. Odaégett edényeknél is alkalmazhatjuk, 1 napi áztatás után az égett rész szinte egy az egyben leválik az edényről.
Szórjuk be a szőnyeget szódabikarbónával, hagyjuk rajta kb. negyedóráig majd porszívózzuk fel. Ezzel nemcsak megtisztítjuk és szagtalanítjuk a szőnyeget de a rovarokat is távol tarthatjuk.
Szagtalanításra tegyünk be egy kis dobozban a hűtőszekrénybe, vagy a szagos cipőkbe is beszórhatjuk egy-egy éjszakára (persze reggel öntsük ki belőle). Az így felhasznált adagokat még egyszer hasznosíthatjuk a wc tisztítására.

Mosószóda: 5 liter forró vízben oldjunk fel egy nagy evőkanál mosószódát, ez az oldat eltávolítja az edényekről a zsiradékot, és az odaégett ételfoltokat. Az üvegedényeket elmosás után érdemes ecetes vízzel átöblíteni, mert a mosószódától foltosan szárad. Alumínium edények esetében használata kerülendő.
3-4 evőkanál mosószóda 1 liter forróvízben feloldva, a sütőben, mikróban lévő legzsírosabb szennyeződéseket is tökéletesen megtisztítja, emellett alkalmas a fürdőszobacsempék és a wc megtisztítására is.
Mosószódás-szappanos vízben megtisztíthatók, illetve szagtalaníthatók a piszkos konyharuhák, rongyok, szivacsok.

Sütőpor: kitűnő fehérítő szer, régen vízbe keverve függönyök fehérítésére használták.
Íme néhány olcsó és környezetbarát takarítási tipp és a lakásunk máris higiénikus és ragyog a tisztaságtól!
A kép forrása: Apple Eco-Cleaning

Forrás:  http://www.tudatosnovagyok.hu/takaritsunk-kornyezetbarat-modon/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése